2009-03-19

Resum de Colòmbia

Valledupar, Santa Marta, Cartagena, Mompós, Bucaramanga, Leyva, Bogotá, Manizales, Medellín, Sapzurro, Cali, Popayán, Pasto... Sense entrar en detalls, eh? I demà des de Pasto a Ipiales, on abans que arribi el dia 28 (amb una setmana de marge!) tocarà canviar de país si no vull pagar la temuda multa del DAS.

Mostra un mapa més gran
Temps per a mirar enrere, fer comptes i reflexionar... o al menys pensar-hi una mica: sis mesos i mig a Colòmbia. Déu n'hi do! Es diu aviat: més de sis mesos... Que han passat volant! més de mig any! En aquests 198 dies, he gastat uns 2760 euros (ostres que fort! Totes aquestes xifres m'impressionen...), on hi ha tot inclòs: des de les bossetes d'aigua a 0,1 cèntims d'euro fins a la "makro"-compra que vaig fer a Medellín de 180 euros, passant pel curs de submarinisme, la pèrdua dels diners de la cartera, excursions diverses, les nits d'hostals, els autobusos, els "almuerzos corrientes", estris d'higiene personal (sabons, desodorants, raspalls de dents), roba (samarretes, interiors, sandàlies...), els dies a "Cangrejales" amb un cost pràcticament "0"... en fi, tot!
Si fem una simple divisió, obtenim la mitjana aproximada de 14 euros/dia, que és més o menys el que ja tenia previst gastar... O sigui que si: que estem dintre del pressupost, i si tinc en compte que no m'he n'estat de res, doncs és per estar força content.
Deixant els números a banda, si a l'altra part de la balança hi poso els llocs que he visitat, les experiències que he viscut i sobretot, la gent que he conegut, doncs... Fins i tot em fa vergonya de comparar-ho amb diners: no hi ha color!
A més de passar-ho bé, tot aquest temps m'ha permès entendre una mica millor la realitat d'aquest país que viu una actualitat tant "delicada" i ha de lluitar contra situacions quotidianes força complicades...
Encara que hi haurà coses que, passi el temps que passi, per molt que m'esforci, no acabaré d'entendre mai. Com per exemple, i sense sortir de la superficialitat: Per què un "almuerzo corriente" resulta més econòmic (normalment a meitat de preu) que qualsevol menú de menjar ràpid (hamburgueses, "perritos" o pizzes)? Per què el lloguer d'un pis surt més car que el lloguer d'una casa el doble de gran en una mateixa zona de la ciutat? Per què és impossible trobar pastilles de concentrat de peix als supermercats de Medellín? Per què la llet fresca és més barata i té pitjor gust que la llet tractada? Per què les galledes d'aigua per fregar no tenen escorredor? Per què la versió colombiana de "Aquí no hay quien viva" (amb els mateixos personatges i tot) és tant, però tant dolenta? Per què ningú té canvi quan vas a pagar a les botigues?...
Que més? Si, el temps... quan es viatja, el temps i els diners sempre juguen en contra: sé que hi ha gent amb un excés de sentit pràctic que pensa (i potser amb raó) que el fet d'haver passat "tant" de temps a Colòmbia m'impedirà estar més temps en altres països... sigui com sigui, les coses han anat con han anat, i el cas és que no em penedeixo de res!
El que si és cert, és que la meva idea era aprofitar l'estiu al sud del continent, cosa que ja fa temps que he deixat per impossible!

2 comentaris:

AguS ha dit...

Ivan... segueixes donant-me enveja... 6 mesos i mig és molt! Qui t'hauria dit que passaries tant de temps en un mateix pais...

I ara, forces i a seguir endavant, que segur que t'esperen mil anventures en nous destins... i segur que deixes enrera molta gent que has estimat aquest temps...

Des de la teva Catalunya, et seguim encara...

Una forta abraçada!!!

Anònim ha dit...

jelou!!
ja saps que el temps és sempre relatiu... les coses es viuen com venen i potser altres llocs no t'omplen tant com ho ha fet Colòmbia!!
gaudeix del camí...
petonets i a partir d'ara "buena suerte"
Maite