2008-09-05

Vallenato de Valledupar

La paraula "ballenato" no ve de "ballena". És més, "vallenato" s'escriu amb "V" de "valle" i significa això: "valle-nato", és a dir: nascut a la vall.
Ho sabíeu? No? Doncs ara si!
I és precisament d'aquí, de Valledupar, d'on és originaria aquest tipus de música.
Avui, la Marianne i l'Alexandra (la germana i la filla de la Jenis) m'han portat a l'escola de "vallenato" d'en Turco Gil, una "pedrera" de més de 800 alumnes que aprenen a tocar l'acordió, la "guacharaca", la "caja" i tots els secrets de la música "vallenata" per acabar convertint-se en compositors o acordionistes d'en Carlos Vives, o aspirar a ser Reis del Festival Vallenato, un certamen que se celebra a finals d'abril aquí, al "valle", i aplega milions de persones d'arreu del país (i part de l'estranger).
I això no és casualitat. La gent de Valledupar (i en general tots els "costeños"), són "malalts" d'aquest gènere musical: l'escolten a tothora, se saben totes les lletres i ho ballen amb orgull.
I per acabar, com no?... "Vallenato"! Potser no és el tema més representatiu, però aquí és l'èxit del moment: http://www.youtube.com/watch?v=2GejYooeiz0&feature=related, i qui vulgui sentir alguna cosa més clàssica (amb imatges de Valledupar): http://es.youtube.com/watch?v=A09dUEUJNSs&feature=related

2 comentaris:

guillem ha dit...

Doncs aquí l'èxit continua sent el "hohaveuvist", jajajaja!!!
http://www.youtube.com/watch?v=FgGGuQgT54Q

Anònim ha dit...

Primooooooo,
osti, una escola de vallenato. ja ens explicaràs com és! Des d'aquí si q coneixiem aquesta modalitat, tot i q nosaltres sempre hem dit que preferiem Cachalote i Calamar Gigante, q venen a ser com els cursos abansats de Vallenato, jajaja.
Apa, una abraçada des de listerolandia!
Roger