2008-09-03

Presoner

"Las personas capturadas tienen DERECHO al RESPETO y AL BUEN TRATO".
Això és el que posa en un cartell a les oficines del DAS ("Departamento Administrativo de Seguridad") de Fonseca, i escric aquestes línies des d'una de les seves cel·les.
Doncs si, legalment estic presoner. Però abans que ningú s'exclami, ni que a ma mare li agafi un atac de cor, diré que he rebut tot el "Respeto" i "Buen trato" que un podria desitjar.
De com he fet cap aquí, és llarg d'explicar però fàcil d'entendre: he entrat a Colòmbia sense cap tipus de segell al passaport. Amb aquesta dada de partida, doncs els esdeveniments són bastant lògics: control rutinari de la policia de carreters i... ingenu de mi, pregunto pel segell. La policia s'alarma (hi va haver un moment de tensió perquè es pensaven que el meu passaport era fals i creien que jo era un delinqüent comú...), trasllat a la comissaria d'Urumaní, traspàs al DAS que es fa càrrec de mi, i un altre trasllat a les oficines de Fonseca per estudiar la meva situació... on a aquestes alçades, ja s'ha fet de nit, i toca doncs, dormir al calabós.
-"Disculpe sr. Ivan, no se enoje conmigo, pero mi obligasión es enserrarle..."
-"No se preocupe compadre... Haga su trabajo..."
És una sala que mesura uns 2x2x1,5 metres (llargada x alçada x amplada). La porta és enreixada, per permetre la ventilació i el pas de la llum, i ocupa una de les parets de l'estança. Com a únic mobiliari, hi ha un matalàs al terra que ocupa gairebé tota la cel·la. A més, hi ha un annex amb un vàter i un conducte que sembla ser una dutxa... M'estalviaré descriure les condicions higièniques, tant les del matalàs com les del "lavabo".
====================================================================
Per la nit, abans d'anar a dormir, un dels guàrdies em va oferir:
-"Tenga sr. Ivan: le presto una cobija para que no lo coman los moscos."
I em va donar un llençol amb una exagerada olor de net. Feia olor de xampú de préssec (encara que els préssecs mai facin aquesta olor). Vaig embolicar-me amb ell i vaig començar a pensar amb aquella olor de xampú de noia... Seria una noia morena i de cabell llarg i llis... Poc després em vaig recordar de la Gaby (qui no hagi vist les fotos del "facebook", podrà apreciar la connexió mental que tinc amb el fort "olor de xampú" i ella en l'última imatge d'aquest àlbum). Sort que no va acceptar la meva proposta boja d'acompanyar-me a Colòmbia... que pensaria de mi si la primera nit se la fes passar a la presó? Divertit amb aquests pensaments i embolcallat amb l'olor de préssec, em vaig adormir amb un somriure als llavis.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Sr. Ivan no se enoje.
Com se sent un inmigrant il.legal? Esta molt bé aixó se ser presidiari... Podries entra en detalls si et van donar de menjar (el que..), si veies companys d'altres cel.les, t'has posat algun tatuatge, etc..
No son les coses que volia llegir, però es interesant.

Anònim ha dit...

bruno wise man
(home sabi!)

tito... cuñao cuñao, eh?
Sr Ivan si su amigo sueco le viera, ho fliparia del tot! (I sons pares, més).

"companys" d'altres cel·les, hehe! "tutti amici!"

Bé... segons tinc entès ja no hi ets allà, no?
Els pares són a Turquia, a veure si per quan tornen ja has escrit alguna cosa més i la mami s'estalvia el "soponcio".

Si vols res, ja ho saps!
Fas un truc, i el Bruno i jo venim pitant i ens fotem a la presó paret a través amb el peugeot.

Anònim ha dit...

Per cert!
La foto, un 10

Anònim ha dit...

ya sabes que aki las noticias vuelan, pues ya eres conocido como el DIONI de Reus.(solo te falta el furgon).
Por aqui tuto bene, aunque me han comentado algo de unas tarantulas...quiero ver las fotos!!!!Por cierto dicen que laspersonas con aracnofobia son de derechas ??¿¿¿¿

Ivan Ortiz Marimon ha dit...

Resposta a Bruno:
1. No vaig poder fer cap amic :( Les cel·les del DAS (com totes les presons de les comissaries) són per la gent capturada que encara no ha estat jutjada, o sigui, que legalment, encara no estan complint cap pena llarga. Si això li sumem que la infraestructura que tenien no semblava massa preparada per mantenir molta gent retinguda, les possibilitats de trobar algú són bastant reduïdes. La prova d'això és que només hi havia dues cel·les diferents.
2. Per menjar em van donar pa, aigua i "barra lliure" de "mamones", que són com uns raïms de pell gruixuda (no es pot menjar) i pinyols enormes (tampoc es poden menjar). Així que resulta que menjar "mamonsillos" és com menjar pipes, però en versió dolça: et pots passar tota la tarda entretingut "mamant" els pinyols i no haver menjat res... A l'hora de sopar, tres guàrdies de "paisà" em van custodiar fins un restaurant, on vaig comprar mig pollastre amb iuca per emportar (uns 1,8 euros).
3. Més detalls... Com que al meu lavabo no hi havia aigua, al matí següent em van deixar rentar a les dutxes dels guàrdies, que en veritat, tampoc tenien cap dutxa: era una bassa enorme i un es remullava amb una palangana (com als vells temps!).
La resolució de tot plegat, properament...

Ivan Ortiz Marimon ha dit...

Respuesta a Tatuin 1:
¿El Dioni de Reus? Ostras, ¡que ocurrecncias! :D
¡La gente si inventa! Ya podria ser Michael Scofield, el de "Prison break", ¿no? (que es algo más guapetón)

Ivan Ortiz Marimon ha dit...

Respuesta a Tatuin 2:
Querida Tati... ¡No me jodas! :P
¿¿De donde sacas esas cosas?? ¿¿De la "Cosmopolitan"?? :D
Bueno, no sé si será verdad o no (quizà sea la excepción que confirma la regla, ¿quien sabe?)... Pero para la gente que no conozca mi ideario político, no tengo problema en decir que NUNCA he votado a la derecha y tampoco pienso hacerlo en los próximos 75 años.
Lo que si he oído comentar, es que la aracnofobia es un trastorno muy propio de gente que vive en países occidentales, donde no existe ningún tipo de espécie de arañas peligrosas... paradógico, no? (Pués 3 segundos para reflexionar: 1... 2... 3...)

guillem ha dit...

Ei Ivan, ara no t'ho agafis per costum, que aquí alguns han dit que podria ser una tàctica teva per estalviar-te l'allotjament...
Voldria fer la meva aportació constructiva, així que la propera vegada enlloc de sudamèrica, te'n vas amb vaixell per les illes del pacífic (Hawai, Tahití, illes Palau...) que serà més difícil que et fotin a la "sombra". Si necessites ajuda amb el floc, ja soc un especialista gràcies al Jordi i al parell de cops al cap que m'he emportat amb la botavara del seu 420 (per a qui digui que a òsties no s'apren...)

Anònim ha dit...

Ei Willy!

De veritat que jo també ho vaig pensar. Un cop vist que s'ho ha pres tot amb tanta naturalitat, una nit que s'estalvia!
Si no hi ha amistats a visitar, sempre podem fer el presidiari!
Que encara queden moltes nits.

Parlant de multituds, quin munt de gent que es llegeix això, no?
Quines audiències, jo també posaré un contador al meu blog! A veure què surt.

Anònim ha dit...

YO*
También te he leido todos los comentarios que te han hecho.
Hasta otra.

guillem ha dit...

Ivan, si la foto del teu passaport és la mateixa que la del blog no m'extranya que t'enchironéssin, jajaja!!!

la gata ha dit...

Aix noiet, com ens fas patir...Què va dir la mama????
Per cert, la foto entre reixes m'ha encantat.

guillem ha dit...

Oiga compadre!! tens la intenció de visitar les garjoles dels diferents països que visitis? igual aconseguiries un récord Guiness de l'home que ha visitat més presons de països diferents... o un blog de l'estil: entrerejas.porelmundo.blogspot.com

jajaja!!!

Apa, ni se t'acudeixi tornar a visitar una presó, o t'haurem de portar un entrepa de fuet amb una llima a dins!

Ivan Ortiz Marimon ha dit...

Que va dir m'ha mare? El de sempre:
"La mare que et va matricular! Ja ens mataràs a 'sustus', ja..."
Però tranquila gata, que entre les meves històries i les dels meus germans, ella ja està acostumada...