2009-02-01

"Cangrejales"

Finalment m'he ocupat a "Cangrejales". Per què es diu "Cangrejales"? Doncs perquè hi ha molts crancs. També es podria dir "Sapales" o "Arañales", però el nom no seria tant comercial. És més: si el nom hagués estat "Arañales", m'ho hagués pensat dues vegades abans de venir aquí.
"Cangrejales" es pot definir com una Eco-Granja que ofereix allotjament. Va se construïda poc a poc, seguint l'esgotador mètode "assaig-error", ara fa vint anys per en Carlos, un enginyer de Medellín que després d'haver fet força argent ("plata" n'hi diuen per aquí), va decidir venir a viure a aquesta regió. Aficionat a la mareoterapia, la orinoterapia (i totes les coses que acabin en "-apia"), la meditació, les ciències esotèriques, bruixeries i "xamanismes" diversos, té una visió del món molt particular.
La Kosceth, originària del Perú, va deixar la seva vida per venir a viure a aquest racó de món, i amb ell va ser que va tenir l'Inty i la Chia, que no només posen vida a la llar, sinó que la deixen cap per avall.
També he tingut ocasió de conèixer en Henry. Un "motosierrista" que sembla haver recuperat el seny i el sentit comú després que li caigués un arbre al cap. Aleshores va quedar a la ruïna per poder pagar les despeses mèdiques de l'accident, i ara, carregat de deutes, s'allotja i menja aquí a canvi de treball i fusta (la fusta és un bé molt preuat a la regió).
Bé, dit això, que pinto jo aquí? Doncs treballo a canvi de l'allotjament i el menjar (sobretot el menjar, que per aquí és caríssim!).
La feina no és excessivament matadora (només són unes 4-5 horetes diàries (m'esperava alguna cosa més cansada), però hi ha dies que es fan una mica durs.
Faig una mica de tot... Resumint: traginar pedres, recol·lectar fruites (plàtans, llimones, "zapotes", alvocats, iuca, guaiabes, bajoques -mongeta tendra pels de Barna-...), traginar pedres, recol·lectar flors de Jamaica (saril), traginar pedres, treure les llavors de les flors per fer-ne infusions o melmelada, traginar pedres, rentar plats, traginar pedres, obrir una rasa per reparar el subministrament d'aigua que es va tallar durant un temporal, traginar pedres, transportar terra, traginar pedres, podar arbres, traginar pedres... Ah si! Algún dia també em va tocar estar a la cuina... i algun que altre dia també em va tocar... traginar pedres!