2009-01-27

24 hores a Panamà

Si doneu un cop d'ull al mapa, veureu que no hi ha pas fronterer per terra entre Colòmbia i Panamà: la carretera panamericana que uneix els Estats Units amb Xile queda interrompuda únicament en aquest punt: el "Tapón del Darién". Una zona selvàtica protegida per diverses organitzacions ecologistes que argumenten que la zona no toleraria l'elevat trànsit de vehicles que suposaria unir aquests punts per terra. També hi ha una altra versió (conspiració?) que diu que als EUA no els interessa aquesta infraestructura per protegir la seva ramaderia de la sud-americana, molt més competitiva.
Sigui com sigui, poca gent tracta d'entrar a Panamà per Puerto Obaldía (un poble accessible només per avió i barquetes): la majoria de colombians que va a Panamà ho fa amb avió, i els estrangers ("xirucaires") que viatgen per Amèrica Central naveguen directament des de Colón o Porto Bello a Cartagena amb creuers de vela, que triguen uns 4-6 dies i costen uns 300$ (menjar inclòs).
Els pocs que s'atreveixen, corren el risc de quedar atrapats allà per la burocràcia panamenya. Jo he conegut gent desesperada per sortir, esperant durant més d'una setmana un vol que passa cada tres dies (i que acostuma a estar reservat), o un vaixell de càrrega que ningú sap ben bé quan passa.
Sortir de Colòmbia amb "panga" (dic "panga" per no dir "patera"), creuar la frontera, pernoctar a terra panameny i tornar.
Aquesta ha sigut la meva maniobra per aconseguir més temps de residència a Colòmbia. Amb el nou segell d'entrada al país he obtingut dos mesos més de permís.
I Panamà? Doncs ben poc puc dir. Amb només una nit a Puerto Obaldía, m'he discutit amb la regidora del poble (no ve al cas, però mal fet per part meva, ja que mai es té les de guanyar quan s'és estranger i es discuteix amb alguna autoritat), i he comprovat que la gent és bastant malcarada, desconfiada i que tracta d'aprofitar-se al màxim dels pobres visitants que estan de pas (aquí el canvi oficial no serveix per res!)...
Evidentment, que no penso caure al parany de jutjar un país per unes poques hores que he passat a un poble fronterer, però no portava ni mig dia a Puerto Obaldía, que ja tenia ganes de tornar a Colòmbia.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola guapo! Quant de temps sense saber res de tu! Ja era hora, començava a preocupar-me! O siga que més temps a Colòmbia, eh? Vols dir que inalment no et quedaràs aquí i deixaràs sa resta de Sudamerica? Què en saps de ses Guayanes i de Surinam? Són totalment desconeguts, des de aquí... Molts petons, cuidat i ves amb seny!!

Anònim ha dit...

Mooooooltes felicitats!!!!!!!! Que en compleixis molts més amb alegria i salut! Encara reps es mails de listeros? Ho dic per que tens varies elicitacions, mira-ho! Moooolts petons i felicitats, guapo!

Ivan Ortiz Marimon ha dit...

De les Guayanes i Surinam... Ben poc puc dir. El que he sentit a dir d'altres viatgers: poc accessibles (per terra, només pel Brasil), no massa explotades turísticament (sobretot a les selves de l'interior, on hi ha molt risc de malària), i una mica més cares de l'estándard sud-americà.
Mescla de cultures i llengües (dialectes de l'anglès, holandès i francès i diverses llengües indígenes) i identitat "caribenya" (tot i no ser estrictament "caribenys"). T'interessa?