Ingredients:
- Oli fet servir
- Metanol
- Sosa càustica
- Aigua
Preparació:
Es recull l'oli fet servir de restaurants i locals de menjar ràpid. Justament a Pisco no falten els "Chifas" (restaurants xinesos) o els locals on venen patates fregides en quantitats industrials, "chicharrones", pollastre "broaster", hamburgueses (si, també les submergeixen en oli bullint!)...
Una vegada l'oli queda emmagatzemat en un tanc, es filtra i es calenta a 50°-60° durant dues hores per treure'n les impureses i l'aigua.
S'afegeix el metanol i la sosa càustica i s'espera a que reaccioni.
Tan bon punt s'ha produït la reacció, es deixa reposar una nit i... Ja tenim BIODIÈSEL! El producte residual de la reacció, glicerina, sedimenta al fons del dipòsit, es purga i es pot utilitzar com a matèria base per a produir sabons.
El biodièsel s'ha de rentar. Per això es posa en compartiments amb aigua (l'aigua queda al fons) i una bomba d'aquari, d'aquelles que produeixen bombolles. Les bombolles pugen a la superfície, rentant el combustible al seu pas. Aquest procés s'ha de repetir unes quatre vegades per assegurar que no quedin impureses.
Un cop separada l'aigua, ja tenim biodièsel llest per fer servir al nostre motor (motor Dièsel, es clar).
Quantitats:
El procés, com s'ha vist, no és gens complicat, i els ingredients i materials necessaris estan a l'abast de tothom. Ara bé, per a que la recepta sigui exitosa, les quantitats emprades en les reaccions i el temps en cada una de les fases ha de ser força estricte. Una explicació molt més detallada de tot el procés la podeu trobar al següent enllaç.
====================================================================
Utilitzar biodièsel té infinitat d'avantatges: és net, segur i està llest per fer servir (no necessita cap modificació del motor de gasoil convencional). Produir biodièsel, a més de reciclar l'oli de cuina, resulta més econòmic que comprar gasoil, i en el cas de Pisco Sin Fronteras, no només es fa servir per moure el nostre camió (quan no està al taller), sinó que l'excés de producció es pot vendre a fàbriques o empreses de transport.
L'únic problema és que quan el motor del teu vehicle està en marxa, fa olor a patata fregida!
====================================================================
Aquest projecte de llarg termini tan ambiciós (la primera planta de producció de biodièsel del Perú) està dut a terme per "Burners Without Borders", una organització que va ajudar al poble de Pisco just després que es produís el terratrèmol ara fa cosa de 2 anys i mig, i que actualment col·labora estretament amb "Pisco Sin Fronteras".
(A la foto, el Richard (ANG) tornant-se boig manipulant la planta de biodièsel)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada